Zo kies jij de juiste gordijnen voor jouw woning

gordijnen

Heb je een nieuwe woning en wil je deze voorzien van gordijnen? Of ben je gewoon toe aan nieuwe raamdecoratie? Hoe dan ook, het kiezen van de juiste raamdecoratie is niet altijd even makkelijk. Nieuwe gordijnen kunnen je interieur een metamorfose geven, maar hoe kies je de gordijnen die je mooi vindt en aansluiten op de rest van je interieur? Lees verder en ontdek!

Welk type raamdecoratie kies je?

Nog voordat je gaat denken over kleuren en maten is het goed om na te denken over het type raamdecoratie die je wilt. Grofweg zijn er reguliere (linnen) gordijnen, rolgordijnen, overgordijnen, vouwgordijnen, vitrages en inbetween gordijnen. Vouwgordijnen en rolgordijnen bedien je met koorden, echter wordt het gordijn bij rolgordijnen opgerold en bij vouwgordijnen gebeurt dit in een vouwbeweging. Overgordijnen zijn veelal decoratief en worden over de reguliere raamdecoratie geplaatst, dit type gordijnen zijn eigenlijk een soort vitrages. Inbetween gordijnen zitten tussen reguliere gordijnen en vitrages in. Hierbij komt er wel licht naar binnen, maar kun je van buiten niet naar binnen kijken.

Kies een kleur

Welke kleuren gebruik je momenteel al in je interieur of ben je van plan te gaan opnemen? Dit is de vraag die je jezelf moet stellen voordat je de kleur van de gordijnen bepaalt. Heb je nu weinig kleur? Dan zijn feloranje gordijnen waarschijnlijk niet het beste idee. In dit geval kies je beter witte of zwarte gordijnen. Gebruik je in je interieur veel harmonieuze kleuren? Dan zijn felle kleuren gordijnen wellicht wel een goed idee. Het hangt allemaal af van je persoonlijke smaak en je overige interieur.

Welk materiaal kies je?

Verder is het belangrijk om jouw ideale materiaal te kiezen. Sommige materialen laten licht door, andere materialen zijn volledig dekkend. Dit wil zeggen dat het materiaal helemaal geen licht doorlaat. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor linnen gordijnen, kun je deze combineren met vouwgordijnen. Dit is een manier om de lichthoeveelheid in je woning te reguleren.

Meten is weten

Je denkt misschien dat gordijnen bestellen in de juiste maat vanzelfsprekend is, maar niets is minder waard. In de praktijk zie je vaak dat gordijnen net iets te kort zijn, waardoor je er onderdoor kunt kijken. Of juist net iets te lang, waardoor ze over de vloer hangen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom is het van groot belang dat je de maten goed hebt opgemeten en hebt doorgegeven.

Reacties zijn uitgeschakeld.