Toppellets voor milieuvriendelijke houtstook, witte of bruine?

Recycling zaagsel

Toppellets, wat wordt verkocht door De Lange bv in Ursem, is een kwaliteitsmerk voor pellets voor milieuvriendelijke houtstook. De pellets worden gemaakt van recycling zaagsel De pellets worden geproduceerd in twee kleuren. De ene soort zijn witte toppellets, die gemaakt wordt van uitsluitend zachte houtsoorten. Daarnaast zijn er bruine toppellets die gemaakt worden van zachte, rode en bruine houtsoorten. Alle toppellets worden gemaakt zonder chemische stoffen zoals lijm en verf en andere verontreinigingen. Beide varianten zijn prima voor milieuvriendelijke houtstook. Op basis van jouw situatie maak je een keuze tussen deze twee. Belangrijk zijn de eigenschappen van je pelletkachel en hoe je deze gebruikt. Is de pelletkachel hoofdverwarming of stook je alleen af en toe voor de gezelligheid? Verbruikt jouw pelletkachel veel of weinig pellets? Heb je veel of weinig schoonmaakwerk en/of moet je de asla vaak legen? De verschillen worden hieronder uitgelegd.

Welke moet je nu nemen?

Witte pellets

De witte soort brandt schoner. De pellets zijn gemaakt van zachte houtsoorten.

Een groot voordeel van de witte pellets, is dat ze schoon, maar ook iets sneller, opbranden. Hierdoor blijft er heel weinig as over en hoef je de asla niet heel vaak te legen.

Ook ontstaat er heel weinig aanslag op het ruitje van de kachel, zodat je deze niet zo vaak hoeft schoon te maken.

Wil je weinig tot geen as en niet steeds het ruitje van je kachel schoonmaken? Kies dan voor de witte.

Bruine pellets

In de bruine pellets zit ook bruin en rood hout. Hierdoor branden ze iets warmer. Er blijft wel as over, maar deze kan op de composthoop. Bij deze pellets zal je het ruitje van de kachel vaker moeten schoonmaken en de asla vaker legen.

De bruine toppelllets zijn iets goedkoper dan de witte.

Ga je voor warmte en een prima prijs-kwaliteitsverhouding, neem dan de bruine!

Weet je niet zeker welke pellets het beste bij jouw stookgedrag en pelletkachel passen? Bestel dan eerst een probeerpakket. Hierin zit een zak witte pellets en een zak bruine pellets.

Zo kun je proberen welke pellets het beste stoken in jouw pelletkachel. Ook kun je zo zien welke pellets het beste passen bij je stookgedrag.

Reacties zijn uitgeschakeld.