3 belangrijkste big data trends voor 2021

3 data

Werk je als Big Data consultant of wil je als Big Data consultant gaan werken? Via websites als Consultant.nl kun je redelijk eenvoudig aan een goede baan in de IT komen. Wel is het natuurlijk belangrijk om als Big Data consultant op de hoogte te blijven van de big data trends. In dit artikel delen wij de drie belangrijkste big data trends voor 2021.

Continuous intelligence

Al in 2020 maakten veel bedrijven gebruik van continuous intelligence (CI). Naar verwachting zal dit aantal nog sterk stijgen in 2021. Met CI kun nen bedrijven eerdere ervaringen in realtime analyseren Aan de hand van deze data kunnen zij hun huidige processen verbeteren. Het grote verschil tussen CI en BI is dat het proces bij CI volledig is geautomatiseerd, terwijl bij BI het analyseren en het maken van de beslissingen nog door mensen moest worden gedaan.

Ethiek

Er is uit verschillende studies naar voren gekomen dat bij grote verzamelingen big data vaak een vooroordeel tot stand wordt gebracht. Big data zal dan ook steeds meer maatschappelijke vraagstukken met zich meebrengen. Denk hierbij aan vraagstellingen rondom discriminatie op het gebied van bijvoorbeeld geslacht, ras of geloof. Techbedrijven kunnen hierop worden aangesproken of veroordeeld en dat willen ze natuurlijk niet. Daarom zullen bedrijven in 2021 en de jaren die volgen meer en meer aandacht geven aan ethiek.

Augmented analytics

CI is niet de enige trend op automatiseringsgebied die we terugzien in 2021. Augmented analytics wordt namelijk ook steeds verder uitgebreid. Hierbij wordt er een combinatie gemaakt van machine learning, natural language processing en data-analyse, waardoor het eenvoudiger wordt om data te analyseren. Zo kunnen bedrijven makkelijker data-analyses ontwikkelen, interpreteren en delen. Daarnaast kunnen ze met augmented analytics ook meer voorspellende inzichten krijgen over hun big data.

Reacties zijn uitgeschakeld.